Statele europene au inceput sa-si nominalizeze candidatii pentru viitoarea Comisie Europeana, care-si va incepe mandatul in toamna acestui an. Lupta se da in principal pentru obtinerea portofolilor economice, considerate cele mai influente.
Presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a obtinut saptamana trecuta sprijinul liderii europeni pentru un nou mandat in fruntea Executivului comunitar. Nominalizarea ar putea fi supusa votului Parlamentului European pe 9 iulie. Votul nu se anunta insa usor pentru presedintele CE, avand in vedere ca socialistii si ecologistii au criticat decizia liderilor europeni.
Barroso are sustinerea grupului conservator, dar nu dispune de o majoritate absoluta si trebuie sa realizeze aliante. Numerosi eurodeputati de stanga si liberali il considera foarte permisiv, docil cu statele mari si il critica pentru reactia intarziata fata de criza financiara.
Portofoliile disputate
Principalele state ale Uniunii Europene au deja candidatii sau au vizat mai multe personalitati care ar putea fi trimise la Bruxelles din toamna.
In Franta, presedintele Nicolas Sarkozy il sustine pe Michel Barnier, fost ministru al agriculturii, ales europarlamentar la alegerile din 4-7 iunie, pentru un post de comisar. Parisul doreste portofoliul pietei interne. In prezent, comisar francez este Jacques Barrot, care se ocupa de probleme legate de justitie.
In Germania, cancelarul Angela Merkel il sustine pe ministrul de interne crestin-democrat Wolfgang SchŸble. Potrivit presei, Berlinul tinteste portofoliul concurentei. In prezent, Germania are unul dintre cele mai influente posturi de comisar, pe cel al industriei.
Acest portofoliu este dorit de Polonia, care deja l-a nominalizat pe Janusz Lewandowski, actualul vicepresedinte al Comisiei pentru buget din Parlamentul European. In prezent, comisarul polone