Pe o piata de pe care ultimele opt luni au sters cu buretele recrutarile de volum din 2008 si 2007, firmele de recrutare lupta sa pastreze putinii clienti cu servicii mai bune, mai diversificate si preturi mai mici.
Lipsa de proiecte de pe piata de recrutare a dus la o mai mare concurenta intre firme si, implicit, la o scadere a tarifelor. Pe de alta parte, pe masura ce companiile apeleaza din ce in ce mai putin la anunturile in ziare sau la serviciile firmelor de recrutare, piata de recrutare online pare sa fie cel mai putin afectata.
"In momentul de fata sunt foarte putine proiecte pe piata. Daca anul trecut nu mai pridideam recrutand, la inceputul acestui an recrutarile au inghetat total, iar acum s-au mai dezmortit putin. Cu toate acestea, onorariile sunt mult mai mici fata de anul trecut, tocmai pentru ca salariile sunt mult mai mici", spune Madalina Popescu, general manager al companiei de recrutare si consultanta in resurse umane Pluri Consultants.
Anul trecut, plaja de onorarii varia intre 15% si 30% din salariul brut anual al persoanei recrutate, insa in momentul de fata au inceput sa apara situatii in care tariful ajunge si la un singur salariu brut lunar, adica de pana la patru ori mai putin fata de tarifele din 2008. In unele cazuri, spun recruiterii, tarifele coboara si mai jos.
"Spre exemplu, am avut situatii in care ne suna un client si ne cerea sa ii recrutam o persoana pentru un post de vanzari. Noi veneam cu propunerea si ceream un onorariu brut lunar, care, pentru vanzatori, se calculeaza facand media veniturilor acestuia. Astfel, vanzatorul pe care l-am gasit avea un salariu brut de 800 de euro pe luna, si aceasta a fost si oferta noastra. Intre timp insa, clientul a mai primit inca trei oferte, toate sub 500 de euro, cea mai mica fiind de 230 de euro", explica Popescu.
Principalul motiv pentru care s-a ajuns l