Agenţia Română a Carbonului (ARC) va promova pentru prima oară în România cercetarea tehnologiilor de stocare a dioxidului de carbon.Instituţia îşi propune să asigure fonduri de implementare a sistemelor de energii alternative, cu sprijinul Guvernului. Oficialii Asociaţiei au lansat, în primă fază, prima platformă comună de colaborare pentru operatorii economici care comercializează permise de carbon şi gaze cu efect de seră, urmând ca, ulterior, activităţile instituţiei să se deruleze la scară mai largă, informează Agerpres.
„Este foarte clar că într-o Europă unită nu este nevoie să ai parte numai de vocea Guvernului, ci şi de cea a industriei, a întreprinderilor, pentru a contribui la reducerea poluării”, a afirmat expertul pe probleme de energie Ionuţ Purica, reprezentant ARC.
Tehnologii orientate către progres
Resursele de CO2 deţinute de România, la ora actuală, sunt de patru miliarde de tone. „Dorim să înţelegem dacă pentru România pachetul legislativ Energie - Mediu reprezintă un pachet de restricţii. Este posibil să avem un răspuns afirmativ dacă judecata porneşte de la tehnologiile existente, dar cu siguranţă va reprezenta un element de progres în măsura în care oamenii şi tehnologiile vor fi orientate către schimbare“, a spus Ion Avram, un alt purtător de opinie al ARC.
La întrebarea dacă sunt suficiente acţiunile impuse de legislaţia comunitară pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, răspunsul lui Avram este un „nu“ categoric. „România are capacitatea de a se implica activ în proiecte de reducere voluntară a emisiilor de gaze cu efect de seră şi în acelaşi timp în dezvoltarea de proiecte“, a adăugat acesta.
Într-o Europă unită nu este nevoie numai de vocea Guvernului, ci şi de cea a industriei, pentru reducerea poluării.
Ionuţ Purica
reprezentant Asociaţia Ro