Craioveanul a făcut o patimă din colecţionarea monedelor, insignelor, săbiilor şi medaliilor. Ţine nespus de mult la piesele de feng shui, din China, care aduc noroc. Pensionarul, de 58 de ani, are două mari iubiri: familia şi medaliile. Dacă de soţie s-a îndrăgostit după vârsta de 20 de ani, medaliile i-au luat minţile încă de pe băncile liceului. „Eram prin clasa a X-a când am cumpărat primele monede şi medalii. Au urmat alte sute, deşi era greu să le obţin, deoarece pe vremea comunismului nu ne bucuram de atâta libertate“, ne mărturiseşte bărbatul.
A făcut echipă cu bunicul
Pentru că bunicul său avea acelaşi hobby, adolescentul de atunci s-a aliat cu bătrânul, astfel încât amândoi s-au aventurat într-o adevărată acţiune de colecţionare. „Am acasă monede de hârtie din 1868, pe care acum le vând cu 80 lei, dar cea mai veche este din anul 200“, ne informează craioveanul.
Când s-a căsătorit, Constantin Ţurcan deja strânsese sute de obiecte, pe care le păstra în cutii, încuiate în debara. În timp colecţia s-a mărit considerabil, ajungând la cinci sute de kilograme de produse. Chiar dacă spaţiul din apartament nu este suficient, pensionarul şi-a împrăştiat colecţia prin toate camerele. „Familia mă încurajează să nu renunţ la pasiunea vieţii mele, dar îmi pare rău că fetiţa mea nu este atrasă de aceste lucruri“, spune Constantin Ţurcan. Ne povesteşte că participă la toate târgurile de numismatică din ţară, la Timişoara, Braşov, Sibiu, Oradea, şi observă cu părere de rău că în Craiova nu se organizează astfel de evenimente.
Îşi vinde dublurile la reducere
Pentru că a strâns foarte multe dubluri de monede, bărbatul ajunge în Târgul Romaneşti de trei ori pe săptămână, să-şi vândă din produse. În timp ce o monedă costă 2 lei, la reducere, o medalie poate ajunge la 20 de lei, preţul unei săbii pleacă de