După 1989, Dumitru Iuga a contopit documentele identificate în dosarul său de urmărire informativă (Conspiratorii) cu experienţa personală din închisorile prin care a trecut. La final, a rezultat un volum consistent, care aşteaptă şi acum lumina tiparului.
Câteva edituri prestigioase din ţară, interesate de regulă în publicarea dosarelor Securităţii, aflate în patrimoniul CNSAS, au refuzat publicarea materialului. "Ca să nu păteze imaginea unor membri ai societăţii civile", crede Dumitru Iuga.
Prezentăm în continuare câteva dintre pasajele "cu cântec" din volumul nepublicat "Cu faţa la perete. Dosarul conspiratorii", reunite în capitolul "Conexiuni şi semne de întrebare incomode". În cele ce urmează cităm din memoriile în căutare de editor ale fostului deţinut politic Dumitru Iuga.
FLORENTIN SCALETSCHI
La data de 6 septembrie 1987, Securitatea, pentru a bloca orice posibilitate de comunicare cu exteriorul celulei, adoptă cele mai severe şi restrictive măsuri privind supravegherea lui Iorgu (nume conspirativ al lui Dumitru Iuga în dosarele Securităţii - n.r.) aflat în acel moment pe secţia 5 specială din Rahova.
Cu zece zile înainte de 22 noiembrie 1988, Securitatea, la cel mai înalt nivel, pune la cale o diversiune urmărind intoxicarea acestuia, folosind în acest scop "un informator din rândul celor care îşi execută pedeapsa în Penitenciarul Aiud". Trebuie subliniat faptul că un plan de măsuri adoptat la acest nivel era de fapt un ordin care trebuia executat întocmai! (...)
"14 decembrie 1988. Notă informativă Pîrvu Dumitru.
Deţinutul Iuga Dumitru a spus că la spitalul penitenciar de unde a venit era, închis într-o cameră insalubră, de nelocuit. Că în momentul în care a observat că i se continuă tratamentul cu injecţii care nu îi erau necesare a cerut să i se facă externarea. Că înainte de a