Bătălia pentru portofoliile din Comisia Europeană a început. Dacă aceasta va fi alcătuită potrivit Tratatului de la Nisa, şapte ţări membre nu vor fi reprezentate în viitoarea Comisie. Liderii UE s-au reunit săptămâna trecută la Consiliul European de vară pentru a decide cine va fi viitorul preşedinte al Comisiei Europene (CE). În toamnă, urmează să fie numit noul executiv de la Bruxelles. Dar, fiindcă Tratatul de la Lisabona nu a fost ratificat încă de toate statele mem
Bătălia pentru portofoliile din Comisia Europeană a început. Dacă aceasta va fi alcătuită potrivit Tratatului de la Nisa, şapte ţări membre nu vor fi reprezentate în viitoarea Comisie.
Liderii UE s-au reunit săptămâna trecută la Consiliul European de vară pentru a decide cine va fi viitorul preşedinte al Comisiei Europene (CE). În toamnă, urmează să fie numit noul executiv de la Bruxelles. Dar, fiindcă Tratatul de la Lisabona nu a fost ratificat încă de toate statele membre, numărul membrilor CE rămâne sub semnul întrebării. Conform Tratatului de la Nisa, care este în vigoare, numărul comisarilor trebuie să fie redus de la 27, câţi sunt în prezent, la 20. Cu alte cuvinte, nu toate statele membre ar mai avea câte un reprezentant în CE. Pe de altă parte, Tratatul de la Lisabona prevede ca, până în octombrie 2014, fiecare stat membru să aibă un reprezentant în executivul de la Bruxelles. Ratificarea tratatului ar putea fi deblocată până la definitivarea componenţei noii echipe. Irlanda, care a împiedicat finalizarea procesului de ratificare, solicită între altele garantarea unui post de comisar.
Ce şanse are România, prinsă între interesele marilor puteri, să îşi păstreze fotoliul deţinut acum la Palatul Berlaymond şi pe cine ar putea nominaliza pentru funcţia de comisar european?
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a analizat câteva din propunerile vehiculate de partide