În spitalele din România ar trebui să fie de două ori mai multe aparate medicale decât există acum.Mulţi români așteaptă săptămâni întregi pentru o tomografie sau pentru un RMN. Și asta din cauza dotării slabe a unităţilor sanitare. Specialiştii afirmă că fiecare spital ar trebui să aibă cel puţin un computer tomograf (CT). Această investigaţie este considerată una de rutină, computerul tomograf fiind folosit pentru studierea organelor cu ajutorul razelor X: ficat, pancreas, intestine, rinichi, glande suprarenale, plămâni şi inimă. De asemenea, este indicat pentru investigarea vaselor de sânge, oaselor şi măduvei spinării.
Un Computer tomograf pentru 5.000 de persoane
„În fiecare judeţ există trei-patru tomografe. Este necesar un computer tomograf pentru 5.000-7.000 de persoane“, afirmă profesorul Ioan Codorean, şeful Centrului Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală şi Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“. În momentul de faţă, în ţară există aproximativ 200 de astfel de computere.
Afecţiunile care nu pot fi observate cu ajutorul computerului tomograf necesită investigare prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN): hemoragii, tumori, infecţii, blocaje şi leziuni ale creierului, organelor interne, glandelor, vaselor sanguine sau articulaţiilor. Potrivit profesorului Ioan Codorean, un aparat RMN este necesar pentru 3.000-5.000 de persoane. „Există aproximativ 60 de astfel de aparate, însă e nevoie de 120“, afirmă specialistul.
Bolile pulmonare, greu depistate
În ceea ce priveşte depistarea afecţiunilor pulmonare cronice (din care fac parte astmul bronşic şi bronhopneumopatia cronică obstructivă), nu stăm deloc bine. Spirometrele, aparatele care au rolul de a diagnostica afecţiunile plămânilor, sunt insuficiente.
„La nivel na