Guvernul Boc si-a angajat luni raspunderea pe doua dintre Codurile juridice, Codul Penal si Codul Civil, prin prezentarea formei finale a proiectelor in fata plenului reunit al Parlamentului.
PNL a cerut, in deschiderea sedintei Parlamentului eliminarea de pe ordinea de zi a acestui punct, deputatul liberal Ioan Timis sustinand ca "nu exista text constitutional adecvat si acoperitor" pentru asumarea raspunderii pe cele doua proiecte.
Propunerea a cazut la vot, dupa ce ordinea de zi a inregistrat doar 35 de voturi impotriva si 13 abtineri, din totalul de 361 de senatori si deputati prezenti in sala.
"In calitate de prim-ministru imi revine onoarea de a prezenta in fata dumneavoastra rezultatul unui demers pe cat de ambitions pe atat de util", si-a inceput discursul de prezentare a celor doua coduri premierul Romaniei.
Vrem o justitie mai rapida si cu costuri mai reduse
Acesta a prezentat principalele trei argumente care au condus la solutia de asumare a raspunderii in Parlament pe aceste doua proiecte de lege.
"In primul rand, vorbim de reforma profunda a sistemului judiciar romanesc. Codul Civil este din 1865, Codul Penal din 1969 iar in cadrul Codului Penal exista alte 250 de legi speciale cu modificari si adnotari facute de-a lungul timpului. (...) Trebuiau facute modificari pentru a le pune in acord cu dezvoltarea societarii romanesti", a declarat premierul in fata plenului Parlamentului.
In al doilea rand, prim-ministrul a explicat ca s-a avut in vedere punerea in aplicare a principiului constitutional "nimeni nu este mai presus de lege". "Aceste doua coduri ca si cele doua care urmeaza, vor conduce la o justitie mai rapida si cu costuri mai reduse pentru cetatean", a mai afirmat premierul.
Trebuie sa ne respectam cuvantul dat in spatiul european
Si nu il ulti