Viitoarea preşedinţie evită să dea un „verdict” privind eficienţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare în cazul României
Mai este doar o săptămână până când Stockholm-ul va prelua „frâiele” Uniunii Europene, o sarcină care se dovedeşte a fi una titanică şi de uzură în actualul context financiar, dar şi instituţional din cele 27 de state membre. Preşedinţia suedeză a UE va trebui să rezolve dosarele care nu au putut fi soluţionate de Cehia (care s-a confruntat la mijlocul mandatului cu o criză guvernamentală la nivel naţional) şi va avea cea mai importantă sarcină de care depinde viitorul structurii europene: ratificarea Tratatului de la Lisabona, care reformează instituţiile comunitare. Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Cecilia Malstrom, a asigurat că autorităţile de la Stockholm vor avea în vedere şi aspectele instituţionale, unul dintre punctele problematice fiind acela al desemnării preşedintelui Comisiei Europene şi a membrilor acesteia. Dacă Suedia şi-ar dori ca José Manuel Barroso să fie desemnat oficial cât mai repede cu putinţă, Franţa şi Germania se opun atâta timp cât nu va fi găsit un acord cu eurodeputaţii ce îl contestă pe actualul şef al Executivului de la Bruxelles, conform „Euractiv.com”.
Dar, de departe, depăşirea actualului impas financiar cu care se confruntă statele membre ale UE şi structurarea unei poziţii comune europene în perspectiva Summitului de la Copenhaga privind schimbările climatice din decembrie 2009 vor fi principalele priorităţi ale preşedinţiei suedeze ale Consiliului Uniunii Europene, care începe la 1 iulie, a anunţat, luni, d-na Malstrom, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte procesul de extindere al UE, şeful diplomaţiei suedeze Carl Bildt s-a limitat la a declara că Stockholm-ul se va angajată faţă de procesul de negocieri de aderare cu Croaţia şi Turcia. (M.T.)
Viitoarea preşedinţie e