Disensiunile dintre partidele aflate la guvernare, PD-L si PSD, arata ca cel mai prost scenariu este pe cale sa se intample: in loc sa avem doua partide care sa se inteleaga sa scoata Romania din criza, avem la putere doua partide care nu se inteleg si, mai rau, accelereaza criza.
Cat timp economia a crescut si cele trei partide care au facut pana acum la putere combinari de doi luate cate doi (PNL a fost aliat cu PD-L, apoi cu PSD, inainte de actuala coalitie) s-au certat, efectele nu au fost atat de proaste.
In anii 2006-2007, managerii si proprietarii de companii chestionati de Ziarul Financiar vorbeau chiar de fenomenul "decuplarii" intre deciziile politice si mediul de business.
"Nu ne intrebati de criza politica. Nu ne intereseaza ce fac politicienii, business-ul merge", spuneau invitatii la ZF Expert, sedintele de redactie ale ZF la care participa experti din mediul de business, cand ajungeam la subiectele politice.
Din 2005 incoace, mediul de business a apasat Fast-Forward de fiecare data cand era vorba de mediul politic. Parea ca suntem in tara ideala. Sigur ca mai erau plangeri pe la colturi, mai ales privind mult discutatele autostrazi.
Dar businessul era prea ocupat de cresterea preturilor la case si cu saritul de la un job la altul ca sa critice dur si sa ceara performanta de la o administratie care, desi a ajuns sa aiba la dispozitie de doua ori mai multi bani in 2008 decat in 2004, nu a produs nimic.
In lipsa presiunii, si avand in varf, culmea, chiar oameni din business care s-au complacut de fapt doar in acordarea de sinecuri, administratia centrala (si mai ales cea locala) s-a dezvoltat monstruos.
Lipsa de transparenta in angajarile facute pe bani publici este cauza principala. In loc ca fiecare institutie publica, centrala sau locala, sa aiba pe site toata schema de personal, ce posturi are disponibile, pe ce