Fie că este vorba de îmbrăcăminte, electronice, parfumuri, bijuterii sau chiar piese de schimb pentru maşini, cumpărătorii pot fi înşelaţi cu un produs de proastă calitate.
Nu vă puteţi decide între încălţămintea sport Adibas, Puna sau Mike? Aveţi acasă vreun produs Panasoanic? Dacă da, atunci aţi făcut deja cunoştinţă cu produsele contrafăcute. Bazarul, pieţele şi chiar unele magazine din Suceava au la vânzare marfă de slabă calitate, care poartă nume asemănătoare cu ale unor firme de prestigiu. Nu toată lumea cade însă în capcană.
„Sunt prea sărac ca să-mi cumpăr lucruri ieftine. E clar că preţul reflectă calitatea. Eu am un radiocasetofon de firmă, cumpărat acum cinci ani şi funcţionează perfect. Unul din bazar nu ţine mai mult de şase luni”, a spus Cristi Avădanei, student.
Pe piaţă sunt mii de ciurucuri
Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava a depistat anul acesta mii de produse ale unor mărci cunoscute şi 126 de recipiente cu parfum sau apă de toaletă, în valoare totală de peste 137.000 de lei. „În Bazarul Suceava au fost descoperite 1.460 de ceasuri de mână, având inscripţionate mărci de renume, cu o valoare de circa 73.000 de lei”, a declarat Gabriel Panţiru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.
Daune de zeci de mii de euro
Produsele cel mai des contrafăcute sunt articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte, cosmeticele şi diferite bunuri industriale, cum ar fi piesele de schimb pentru automobile. „Nu vă putem comunica numele firmelor care s-au constituit părţi civile în dosare, dar daunele cerute pornesc de la 25 de euro până la 40.000 de euro”, a explicat Gabriel Panţiru.
Feriţi-vă de articolele cu etichete pe care scrie „Fashion“ sau „Design“ şi au preţ mic. Falsurile sunt ambalate banal şi înscrisurile sunt neclare, deformate sau greşite. Etichet