Sistemul bancar european va fi mai atent supravegheat la nivel comunitar, ca reactie la problemele cauzate de actuala criza financiara. Cu toate acestea, analistii sustin ca masurile luate in Europa sunt modeste comparativ cu cele din SUA.
Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana, reuniti la un summit la Bruxelles la sfarsitul saptamanii trecute, au ajuns la un acord cu privire la inasprirea metodelor de supraveghere a sectorului bancar, precum si infiintarea unor autoritati de supraveghere pan-europene care sa previna o viitoare criza economica mondiala, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
De asemenea, oficialii UE au convenit sa ii acorde sprijin actualului presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru obtinerea unui al doilea mandat la conducerea executivului european.
Masurile comunitare urmeaza exemplul americanilor
Acordul de principiu, aprobat in cadrul unui summit organizat pentru a demonstra ca organismul comunitar poate controla cu succes criza, urmeaza anuntului de miercuri al presedintelui american Barack Obama cu privire la reformarea si inasprirea supravegherii sistemului financiar american.
„Am convenit ca vom continua lupta impotriva crizei economice mondiale. Avem nevoie insa de un cadru institutional corespunzator pentru aceasta", a declarat Jan Fischer, premierul Cehiei, tara care detine, prin rotatie, presedintia Uniunii.
Planul UE prevede infiintarea in cursul anului viitor a trei autoritati paneuropene de supraveghere, care sa asigure introducerea noilor reglementari, dar si crearea unui Consiliu European de Risc Sistemic, care sa monitorizeze riscurile care pot afecta stabilitatea financiara la nivel comunitar.
Oficialii britanici se opun sporirii prerogativelor Bancii Centrale Europene
Surse din interiorul Comisiei Europene au declarat ca acordul dintre lideri