Deşi a afectat puternic toate domeniile de afaceri, criza nu a destabilizat piaţa salarială. Studiile arată o creştere cu 6,4%, în medie, a salariilor, în prima jumătate din 2009. Veniturile, însă, s-au redus. Cele mai afectate sunt persoanele pe funcţii de conducere, care au pierdut din bonusurile şi comisioanele consistente pe care le aveau. Evident că nu toţi angajaţii din România se regăsesc în aceste medii statistice făcute de firmele de cercetare a pieţei salariale. &b
Deşi a afectat puternic toate domeniile de afaceri, criza nu a destabilizat piaţa salarială. Studiile arată o creştere cu 6,4%, în medie, a salariilor, în prima jumătate din 2009. Veniturile, însă, s-au redus.Cele mai afectate sunt persoanele pe funcţii de conducere, care au pierdut din bonusurile şi comisioanele consistente pe care le aveau.
Evident că nu toţi angajaţii din România se regăsesc în aceste medii statistice făcute de firmele de cercetare a pieţei salariale. „Creşterile salariale se acordă individual, în funcţie de mai multe criterii de performanţă (ale organizaţiei şi ale individului), iar procentele diferă de la angajat la angajat. Există şi organizaţii care nu au bugetat nicio creştere salarială pentru 2009“, nuanţează Oana Datki rezultatele studiului realizat în România de Consulteam, partener local al firmei de consultanţă Mercer.
Câte companii au majorat veniturile angajaţilor ne spune cu şi mai multă precizie Alina Popescu, manager la Hay Group: „Conform ultimului studiu de remunerare efectuată pe un eşantion de 160 de companii multinaţionale, 47,5% din acestea au îngheţat salariile în acest an, iar 52,5% au acordat creşteri salariale”.
Media creşterilor, identificată de experţii de la Hay Group, se învârte tot în jurul ratei inflaţiei din acest an. „Majorările au fost de 6,6 procente, deoarece cele mai multe firme au prevăzut în contractul colectiv