Finanţele au stabilit un plafon în jurul căruia să se încadreze finanţarea pentru IMM-uri în fiecare an.Valoarea maximă a ajutorului de minimis este de 200.000 de euro pe trei ani, dar pentru firmele din transportul rutier acesta nu poate depăşi 100.000 de euro. La 20 mai, bugetul schemei de ajutor de minimis, sprijin financiar acordat de stat firmelor aflate în dificultate, a fost majorat de 20 de ori, de la cinci milioane de euro la 100 de milioane de euro. Înregistrarea cererilor a început la 16 martie 2009 (sesiunea din acest an) şi se va încheia odată cu epuizarea bugetului destinat acestor ajutoare.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, cererile depuse până acum însumează aproape 10 milioane de euro, dar acestea sunt cereri în analiză sau deja respinse, iar media este de două dosare pe zi. Microîntreprinderile primesc şi ele
ajutoare de minimis, fiindcă se încadrează în categoria IMM-urilor.
Cofinanţarea nu este necesară
Cheltuielile eligibile sunt suportate, în întregime, din bugetul Finanţelor, în limita a 200.000 de euro – echivalentul în lei – pe parcursul a trei ani fiscali consecutivi.
Ajutoarele de minimis nu se rambursează, cu excepţia cazului în care se impune recuperarea totală sau parţială a ajutorului, adică atunci când nu se respectă prevederile actului normativ care reglementează schema de minimis, potrivit reprezentanţilor Ministeruluide Finanţe.
Instituţia a stabilit un plafon de 67.000 de euro, în jurul căruia să se încadreze finanţarea în fiecare an, pentru fiecare solicitant în parte. Firma poate realiza investiţia în primul an – de pildă, poate cumpăra un utilaj în valoare de 200.000 de euro – iar recuperarea sumei urmează să se realizeze pe parcursul a trei ani. În plus, valoarea cheltuielilor eligibile din primul an nu poate fi mai mică decât valo