Dupa ce doi barbati au fost prinsi, la granita dintre Italia si Elvetia, cu o geanta plina de ceea ce pareau a fi titluri ale guvernului american, in valoare de 134 de miliarde de dolari, paranoia privind soarta dolarului a atins noi cote.
Cum de au reusit cei doi barbati, se intreaba toata lumea, sa ajunga in trenul dinpre Italia spre Elvetia, cu titluri de stat mai valoroase, la prima vedere, decat produsul intern brut al unei tari precum Singapore?
Daca titlurile ar fi fost adevarate, cei doi s-ar fi numarat printre cei mai mari creditori ai Statelor Unite, dupa Rusia si inainte de Marea Britanie.
Imediat dupa publicarea stirii, au aparut si primele teorii ale conspiratiei: cei doi barbati ar fi fost agenti ai Ministerului de Finante din Japonia, in tara in care se tinea summit-ul G8 (Italia), care faceau o scurta calatorie in Elvetia pentru a vinde o mare parte din muntele de titluri de stat americane din Trezoreria japoneza.
Oficialii americani au confirmat ca titlurile erau false, insa, pentru multi, aceasta poveste nu face decat sa confirme faptul ca exista multa nesiguranta in ceea ce priveste soarta dolarului american, relateaza The Telegraph.
Astfel, a aparut o intrebare cat se poate de serioasa: vor continua guvernele din Japonia, China sau orice alt stat sa sprijnine bancnotele verzi, chiar in timpul celei mai mari crize din financiare din istoria moderna, sau o vor abandona, distrugand superioritatea economiei americane?
Nu este pentru prima data cand unii analisti s-au grabit sa-i scrie necrologul. Dolarul a fost presupus mort de mai multe ori de-a lungul istoriei, dar a reusit sa invie. In anii "70 si "80, multi i-au prezis declinul, principalul rival din acea perioada fiind yenul japonez. Aparitia monedei euro, la sfarsitul anilor 1990, a dat o lovitura destul de puternica dolarul