Mandatul de europarlamentar obţinut de Elena Băsescu este consecinţa unei fraude, iar DNA ar trebui să se sesizeze în legătură cu modul în care a fost finanţată campania electorală a fiicei preşedintelui.
Aceasta este concluzia la care a ajuns Institutul "Ovidiu Şincai" în ceea ce o priveşte pe EBA, într-un raport intitulat "Alegerile europene de la 7 iunie - amurgul democraţiei?", în care succesul obţinut de mezina familiei prezidenţiale este catalogat drept "triumful ipocriziei".
Concret, institutul semnalează că Elena Băsescu şi-a obţinut mandatul graţie "directivei celor zece voturi" pusă în aplicare de PD-L, ceea ce a însemnat o "manipulare a votului". "Mandatul obţinut de EBA este, indiferent de dimensiunea imixtiunii PD-L, consecinţa unei fraude. În acelaşi context ar fi necesară şi o măsurare a cheltuielilor electorale reale implicate de campania EBA - evident exorbitante - precum şi a sursei lor.
Este posibil ca frauda electorală să se îngemăneze atunci cu un act grav de corupţie. În mod normal DNA ar trebui să se activeze în cazul EBA", se arată în raport. Referitor la scorul înregistrat de PD-L, institutul semnalează un declin al acestuia în opţiunile de vot, în timp ce PSD-ului i se transmite că a pierdut supremaţia în mediul rural şi că 850.000 din votanţii partidului de la parlamentare nu l-au mai votat la euroalegeri din cauza "dezamăgirii produse de intrarea în guvernul de mare coaliţie, condus de facto de Traian Băsescu".
În schimb, PNL este perceput ca un partid în derivă, iar PRM este pus sub semnul "reînviereii fantomelor". Documentul mai evidenţiază numărul mare al alegătorilor care au votat pe listele suplimentare ceea ce sugerează că "a existat un cadru favorabil turismului electoral" şi propune pentru prezidenţiale eliminarea votului pe listele suplimentare şi introducerea votului prin cores