Depozitele, atât în lei, cât şi în euro, iau primele startul scăderilor de dobândă, în timp ce creditele mai au de aşteptat la majoritatea băncilor. Randamentele plătite de bănci deponenţilor persoane fizice încep să scadă, băncile întrecându-se în reduceri ale dobânzilor. Mişcarea are loc în contextul în care inflaţia a scăzut, iar BNR a coborât dobânda de politică monetară şi a lăsat la dispoziţia băncilor lichidităţi de un miliard de euro, după reducerea
Depozitele, atât în lei, cât şi în euro, iau primele startul scăderilor de dobândă, în timp ce creditele mai au de aşteptat la majoritatea băncilor.
Randamentele plătite de bănci deponenţilor persoane fizice încep să scadă, băncile întrecându-se în reduceri ale dobânzilor. Mişcarea are loc în contextul în care inflaţia a scăzut, iar BNR a coborât dobânda de politică monetară şi a lăsat la dispoziţia băncilor lichidităţi de un miliard de euro, după reducerea rezervelor minime obligatorii.
În această lună a dispărut de pe piaţă dobânda de 17%. Aceasta era plătită de Intesa Sanpaolo Bank la certificatele de depozite în lei pe trei luni. În prezent, randamentul oferit de bancă la acest instrument de economisire este de 14% pe an. Concomitent, banca a tăiat şi randamentele oferite la depozitele la termen cu cel mult un punct procentual în cazul sumelor economisite în moneda naţională şi cu maximum 1,25 puncte în cazul celor în euro.
Şi la cei mai mari jucători de pe piaţă, BCR şi BRD, dobânzile plătite pentru economiile în lei au scăzut cu cel mult 1,75 puncte procentuale. În schimb, au avut strategii diferite pe partea de credite. Scăderea dobânzilor la depozite operată de BCR urmează să se reflecte ulterior asupra costurilor percepute la împrumuturi, în timp ce oficialii BRD afirmă că au ajustat deja şi dobânzile la credite. „Când am redus dobânda la depozite, am redus şi la credite“, spune