Numarul dosarelor de insolventa a cunoscut o crestere de peste 50% de la inceputul anului, iar in ultimele saptamani aproape zilnic o noua firma importanta se confrunta cu presiuni din partea creditorilor. Cat de util poate fi un avocat in aceasta situatie?
„Primul «transeu» in apararea debitorilor il constituie presiunea faptica asupra creditorilor: este mai bine pentru acestia din urma sa aiba un debitor activ, chiar cu dificultati financiare, pe care sa-l ajute sa supravietuiasca (daca are sanse reale) decat sa isi bage toti debitorii in faliment sau sa-i execute garantiile", spune Sebastian Gutiu, managing partner al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.
Cu alte cuvinte, cea mai buna solutie este intelegerea amiabila intre parti, in conditiile in care avocatii recunosc ca nu pot face „miracole" in cele mai multe dintre cazuri.
Totusi, printre masurile care pot fi luate de obicei se numara contestarea creantelor si a starii de insolventa pentru amanarea momentului in care creanta este recuperata, in care avocatii au un rol central, dar si reorganizarea interna a societatii, care poate duce la imbunatatirea situatiei financiare si aducerea pe linia de plutire.
„In ultimul timp vin tot mai multi clienti care ne intreaba: cat ma costa sa ies din contractul acesta? Cat pot intarzia cu finalizarea apartamentelor si care ar fi cele mai avantajoase contracte pe care as putea sa le semnez cu viitorii clienti. Avocatul poate veni rar cu solutii miraculoase, dar are un rol important in reducerea riscurilor", spune Lucian Bondoc, partener in cadrul biroului din Bucuresti al firmei de avocatura Salans.
De unde pot fi taiate costuri?
„Printre masurile imediate care pot fi adoptate trebuie luate in calcul urmatoarele: reevaluarea activelor imobilizate; creditele intragrup, modalitate rapida si sigura de finantare; rega