Banca Romaneasca, unul dintre jucatorii de talie medie din sistem, si-a programat pentru anul acesta investitii de aproape 20 de milioane de euro, conform deciziei actionarilor.
Exprimat in lei, bugetul de investitii pe 2009 este cu circa 23% mai mare decat cel aprobat pentru 2008. Anul trecut, banca a continuat sa investeasca in extinderea retelei teritoriale, deschizand 27 de unitati si ajungand la un total de 149. Ramane de vazut ce strategie va urma in 2009 in contextul agravarii efectelor crizei pe piata locala.
Actionarii au aprobat un buget de venituri si cheltuieli pentru anul in curs care prevede obtinerea unui profit brut de 35,8 mil. lei (circa 8,5 mil. lei) conform standardelor romanesti de contabilitate. Tinta este optimista in contextul dat avand in vedere ca presupune o crestere de circa 90% in lei fata de anul trecut.
Pentru 2008, Banca Romaneasca a raportat un profit brut de 18,9 mil. lei (circa 5,15 mil. euro) conform standardelor locale de contabilitate. Profitul net corespunzator a fost de 14,25 mil. lei (3,8 mil. euro), castigul fiind de 2,5 ori mai mare decat cel inregistrat in 2007.
Actionarii au stabilit ca peste 93% din profitul net pe 2008 sa fie repartizat pentru constituirea de rezerve, pe langa cele legale, banca nedistribuind dividende.
Rezultatele raportate conform standardelor romanesti de contabilitate subliniaza diferentele spectaculoase la care se ajunge din cauza tratamentului diferit al provizioanelor de risc in cazul standardelor internationale de raportate financiara (IFRS).
Dupa IFRS, Banca Romaneasca a obtinut anul trecut un profit net de 20,3 mil. euro, suma fiind de peste cinci ori mai mare decat cea rezultata conform regulilor contabile locale cerute de Banca Nationala. Principalul element de distorsiune tine de inregistrarea diferita a provizioanelor, cerintele locale mai stricte subtiind