Elvetia este decisa sa ia masuri pentru a rezolva problema bancilor de dimensiuni uriase, a caror cadere ar conduce la un adevarat dezastru pentru economie, in conditiile in care totalul activelor bancilor elvetiene este de opt ori mai mare decat PIB-ul tarii, iar UBS si Credit Suisse, cele mai mari banci din tara, au avut probleme serioase din cauza crizei financiare.
Astfel, banca centrala elvetiana cere o majorare suplimentara a fondurilor proprii, iar pe termen mediu, institutia vrea sa dispuna de un nou cadru pentru a atenua riscul legat de marimea bancilor internationale, extrem de ridicat in Elvetia.
Cele doua mari banci elvetiene UBS si Credit Suisse nu si-au depasit inca problemele. Acesta este in orice caz diagnosticul pronuntat de banca centrala a Elvetiei (BNS) in cadrul ultimului sau raport privitor la stabilitatea financiara. "Consideram in continuare drept importante in ansamblu riscurile legate de conturile marilor banci", se arata in raportul BNS, scrie Les Echos.
Doua scenarii pentru evolutia sectorului bancar
De fapt, banca centrala, responsabila cu monitorizarea riscului sistemic, are in vedere doua scenarii. Primul, considerat drept cel mai probabil, vizeaza o reluare graduala a cresterii economice incepand cu anul 2010. Conform acestui scenariu, bancile concentrate asupra pietei interne vor rezista mai bine pe segmentele unde cei doi giganti internationali vor fi mai vulnerabili.
Cel de-al doilea scenariu, considerat unul "advers", ar viza o "amenintare considerabila" la adresa stabilitatii sectorului bancar elvetian.
In primul trimestru al acestui an, Credit Suisse a inregistrat castiguri in valoare de
2 miliarde de franci elvetieni (1,3 miliarde de euro), in timp ce UBS a consemnat pierderi de 2 miliarde de franci. Anul trecut, sectorul in ansamblu a inregistrat pierderi de 21 miliarde de franci el