Românii se adresează din ce în ce mai des agenţiilor de detectivi, solicitând investigaţii care vizează în egală măsură sfera economică şi viaţa privată.Ne gândim adesea la detectivi ca la nişte personaje din filmele poliţiste. În realitate, sunt oameni obişnuiţi care trăiesc printre noi. În general, e greu să le dai de urmă pentru că ei sunt cei care caută. Persoane sau indicii care să-i ducă la soluţionarea unui caz. De mâine, însă, timp de patru zile, vor fi ceva mai uşor de găsit. Investigatorii particulari vor lua cu asalt Predealul, la Şcoala de Vară a Detectivilor Particulari, aflată la a cincea ediţie.
Este singura de acest gen din Europa, după cum precizează preşedintele Asociaţiei Naţionale a Detectivilor din România, Maria Bumbaru. „Ceea ce nu ştiu românii e că ţara noastră se află printre primele din Europa în materie de detectivi. Explicaţia e simplă. Am avut 50 de ani de absenţă după care am beneficiat de experienţa europeană“, spune aceasta.
Servicii tot mai cerute
Românii apelează tot mai des la serviciile investigatorilor particulari. Este drept, nu din prima. Ajung la detectivi abia după ce încearcă să afle singuri informaţiile necesare şi se împotmolesc pe traseu.Totuşi, situaţia s-a schimbat mult în ultima perioadă întrucât oamenii au acum mai multe informaţii privind serviciile pe care investigatorii privaţi le oferă.
Un punct de cotitură în evoluţia acestei instituţii l-a reprezentat apariţia, în 2003, a legii care reglementează domeniul. Dacă prin ’95 oamenii apelau la detectivi în special pentru cazurile de infidelitate în cuplu, acum lucrurile s-au schimbat. Aproape jumătate din cereri vizează mediul familial, iar cealaltă jumătate se referă la investigaţiile de natură economică.
În căutarea unui mediu de afaceri stabil
Criza i-a determinat pe mulţi să sol