Mai multe spitale din ţară vor rămâne fără medicamente după ce peste 20 de distribuitori de medicamente au sistat livrările, având în vedere datoriile de peste 1 miliard de lei pe care unităţile sanitare le au către companiile distribuitoare de medicamente. Şeful Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), Viorel Vasile, a precizat că spitalele nu îşi pot plăti datoriile pe care le au faţă de furnizorii de medicamente, ceea ce i-a determinat pe aceştia să sisteze livrările către mai multe unităţi sanitare din ţară. " Fiecare distribuitor are politica sa şi dacă un furnizor are de încasat o sumă foarte mare de bani de la anumite spitale, este normal să sisteze livrările. Autorităţile nu au dat niciun semn clar că aceste datorii ar putea fi plătite şi sistarea livrărilor este singura soluţie pentru unii distribuitori ", a adăugat Viorel Vasile, citat de NewsIn.
Preşedintele ADMR a mai spus că distribuitorii de medicamente au sistat livrările şi către unele farmacii datornice.
Săptămâna trecută, ministrul Săntăţii, Ion Bazac, a precizat că nu va achita datoriile pe care le au spitalele la furnizorii de produse sanitare şi către distribuitorii de medicamente, întrucât aceste restanţe sunt acumulate în anii anteriori, majoritatea în afara bugetului aprobat.
"Î n cazul a 47 de spitale, obligaţiile financiare proveneau din angajamente efectuate peste prevederile bugetare aprobate, deci cu încălcarea prevederilor Legii finanţelor publice nr. 500/2002 ", a declarat Bazac, adăugând că printre acestea figurează Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.
Totodată, furnizorii de produse medicale au anunţat săptămâna trecută că îşi vor opri livrările către mai multe spitale din ţară, printre care Spitalul Co