Aparatul de radiote-rapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova, cu ajutorul căruia erau trataţi bolnavii de cancer, nu mai funcţionează. De aproximativ o săptămână, pacienţii aflaţi în faze terminale ale bolii şi pentru care aparatul însemna alinarea suferinţei fizice sunt reprogramaţi la tratament.
Explicaţia oferită bolnavilor de angajaţii Secţiei de radioterapie este simplă: acceleratorul de particule este defect. Problema a fost, de fapt, un cablu care s-a ars, iar spitalul a plătit pentru achiziţionarea unuia nou 25.000 de lei. Reparaţiile au durat mult, pentru că firma de service a trebuit să cumpere cablul din Statele Unite ale Americii. Joia trecută, angajaţii firmei de service l-au montat, însă, vineri dimineaţă, după doar o oră de funcţionare, aparatul s-a defectat, iar acum se lucrează din nou la repararea lui.
În aceste condiţii, bolnavii de cancer care trebuia să intre la tratament au fost reprogramaţi. Cadrele medicale au întocmit liste de aşteptare, care s-au ocupat până în luna august.
Mană cerească pentru bolnavi
Peste 130 de bolnavi de cancer din întreaga Oltenie erau trataţi zilnic în Secţia de radioterapie a Spitalului de Urgenţă Craiova la cel mai performant aparat de radioterapie: acceleratorul de particule - unic în toată regiunea. În valoare de aproximativ două milioane de euro, aparatul a fost pus în funcţiune în urmă cu mai puţin de trei ani, după demersuri numeroase şi insistente la Ministerul Sănătăţii ale conducerii Spitalului de Urgenţă Craiova. Punerea în funcţiune a aparatului a fost o mană cerească pentru sutele de bolnavi de cancer, care până atunci erau trataţi cu ajutorul cobaltronului - un aparat vechi de 30 de ani, cu timp mare de expunere, susţine conducerea Secţiei de radioterapie. „Cu ajutorul cobaltronului sunt trataţi în jur de 40 de bolnavi pe zi, timpul de expunere pentru fiecare fi