Scăderea preţurilor la locuinţele de vacanţă nu i-a convins pe români să investească într-o a doua casă.Costurile pe acest segment au scăzut cu 20-50%, în funcţie de zonă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Reprezentantul uneia dintre cele mai mari agenţii de pe Valea Prahovei ne-a spus că de la începutul anului până acum nu a încheiat nici măcar un contract de vânzare-cumpărare.
„Nu se vinde absolut nimic, astfel încât nici măcar nu mai poţi spune care este preţul pieţei“, ne-a explicat el. Deşi staţiunile din această zonă sunt vizitate în continuare de mulţi turişti, iar proprietarii de pensiuni de vânzare cer cu 50% mai puţin pentru clădirile respective, potenţialii clienţi spun că preferă să stea în expectativă, indiferent de cât de mult se chinuie agenţii imobiliari să îi convingă că acum este cel mai prielnic moment pentru a investi.
„În Sinaia, o zonă pe care în alţi ani se băteau cumpărătorii de vile, au apărut pe piaţă proprietăţi exclusiviste, de calitate superioară, la preţuri la care anul trecut se puteau cumpăra case vechi şi nemodernizate“, spune reprezentantul agenţiei.
Totuşi, chiar dacă afacerea nu merge cum ar trebui, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care reprezentatntul agenţiei a preferat să rămână anonim, el consideră că „lucrurile se îndreaptă către normalitate, pentru că se ajunsese la nişte preţuri imense. Suprafeţele din staţiuni se vindeau cu aceleaşi preţuri precum cele din cartierele de lux din Bucureşti.“
În Bucovina se vând doar apartamentele
Scăderi de preţuri s-au înregistrat în toată ţara. În Bucovina, casele de vacanţă se vând cu sume mai mici cu 20-30% faţă de anul trecut. „În zona noastră nu se vând decât apartamentele din oraş la preţuri foarte mici, cuprinse între 33.000 şi 45.000 de euro, toate tranzacţiile din luna noiembrie 2008 până în acest m