Puţini patroni ieşeni se mai gândesc să-şi premieze salariaţii
Firmele nu-şi mai permit să-şi „răsfeţe“ angajaţii- model cu vacanţe exotice sau petreceri mondene, ci îi trimit la recalificare sau în şomaj.
Unii angajatori ieşeni sunt chiar mulţumiţi că piaţa forţei de muncă este mai darnică şi au de unde alege oameni buni. „Am făcut înlocuiri de personal, căci acum se găsesc mai uşor specialişti. Am renunţat la oamenii de care trebuia anul trecut să mă rog să vină la serviciu“, afirmă Gabriel Surdu, om de afaceri. Acesta nu le mai acordă salariaţilor vacanţe peste hotare, aşa cum proceda în urmă cu un an. „Nu-mi mai permit să-i trimit pe oameni în pelerinaj la Mormântul Sfânt (Israel), dar când vom avea creşteri sigur că o voi face din nou“, adaugă Surdu.
În schimb, femeia de afaceri Viorica Frunză spune că şi-a ferit angajaţii buni de şomaj prin cursuri de recalificare. „Este vorba despre cinci angajaţi care lucrau la secţia de bobinaj, unde nu există comenzi. I-am trimis să înveţe contabilitate şi la cursuri de utilizare a calculatorului“, afirmă directorul Impex Romcatel. La capitolul stimulente, angajaţii săi sunt mai norocoşi decât majoritatea, căci vor primi în continuare prime de căsătorie şi concediu.
În schimb, Bogdan Piţigoi le cere subordonaţilor să muncească mai mult pe aceleaşi salarii decât anul trecut. „Pe timp de criză toată lumea munceşte mai mult, inclusiv eu. Modul de salarizare a rămas acelaşi ca în 2008“, explică Bogdan Piţigoi, managerul Casa Auto.
Conducerea Antibiotice spune că a renunţat la câteva tipuri de prime din cauza crizei. „Este vorba despre bonusurile trimestriale, care se acordau angajaţilor care aveau realizări“, afirmă Ioan Nani, directorul companiei de stat.