A trăit de mic printre trenuri, a fost pasionat de locomotive şi a ajuns să conducă sute de garnituri de marfă şi de călători. Profil
NĂSCUT: 6 iulie 1936, Merei, Buzău
FAMILIE: căsătorit, doi copii şi doi nepoţi
STUDII: Scoala Profesională de Ateliere CFR Braşov
FUNCŢIE: mecanic locomotivă
Pentru că rămăsese fără mamă încă de la trei ani, Sebastian Stegaru a avut o copilărie nefericită. De aceea, pentru a se descurca mai bine şi-a părăsit satul natal. „Un verişor lucra la Atelierul de Locomotive şi Vagoane şi am venit la el, la Braşov. Aveam numai 13 ani şi jumătate când am veni la Atelierul CFR. În producţie am intrat de la 16 ani şi jumătate, imediat după al treilea an de studii la Şcoala de Ateliere CFR” , mărturiseşte bărbatul. A trăit printre locomotivele cu aburi care existau pe atunci şi era foarte încântat.
Stagii de pregătire
A ajuns într-o secţie bună dar vroia mai mult. „Am început cu stagiul de fochist pentru că trebuia să ai un an experienţă ca să poţi merge la şcoala de mecanici” , declară braşoveanul. Când a fost nevoie de doi cursanţi la Şcoala de mecanici pentru Depoul din Braşov, nu a stat pe gânduri şi s-a înscris. În toamna anului 1954 a intrat la Şcoala Medie Tehnică gradul III, iar după terminarea şcolii a făcut trei luni de practică. Apoi, a fost selectat ca mecanic de locomotivă, iar în 1955 a lucrat pe prima locomotivă. A prins şi primele locomotive diesel, aduse din Elveţia. Datorită rezultatelor de muncă deosebite şi a seriozităţii bărbatul a ajuns la statutul de mecanic major. „Locomotivele trebuiau să aibă un mecanic major. Acesta era, de fapt, titular şi avea dreptul să-şi aleagă omul cu care să fie pe schimb. Şi eu am fost mecanic major şi m-am simţit tare bine pe această funcţie” , spune bărbatul.
Călători importanţi
Nu de puţine ori