Consiliul Concurenţei a amendat cu peste 1,5 milioane lei (aproximativ 360.000 euro), 32 de agenţi economici care au participat la o întelegere de tip „cartel”, pe piaţa serviciilor de şcolarizare auto din Bucureşti. În urma investigaţiei, s-a constatat că, între mai multe şcoli de şoferi, a existat o înţelegere anticoncurenţială, având ca obiect majorarea tarifului la serviciile de şcolarizare auto categoria B, în Capitală, începând cu februarie 2008 şi fixar
Consiliul Concurenţei a amendat cu peste 1,5 milioane lei (aproximativ 360.000 euro), 32 de agenţi economici care au participat la o întelegere de tip „cartel”, pe piaţa serviciilor de şcolarizare auto din Bucureşti.
În urma investigaţiei, s-a constatat că, între mai multe şcoli de şoferi, a existat o înţelegere anticoncurenţială, având ca obiect majorarea tarifului la serviciile de şcolarizare auto categoria B, în Capitală, începând cu februarie 2008 şi fixarea tarifului la un nivel minim de 800 lei.
„Înţelegerile de acest tip reprezintă unele dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei, având ca efect creşterea preţurilor sau tarifelor şi reducerea posibilităţii de alegere a produselor sau serviciilor de către consumatori. Acestea contravin prevederilor Legii Concurenţei, în astfel de cazuri amenzile pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri realizată în anul anterior sancţionării”, a declarat Bogdan Chiritoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.
CC recomandă autorităţilor adoptarea de măsuri care să conducă la eliminarea disfuncţionalităţilor existente. Astfel, Autoritatea Rutieră Română trebuie să supravegheze cu mai multă atenţie respectarea normelor cu privire la dotarea minimă obligatorie a unor şcoli şi respectarea de către toate şcolile de şoferi a obligaţiei de a organiza cursurile teoretice.
De asemenea, prin decizia Consiliului Concurenţei, şcolile de şof