Un fost lunetist din armata irlandeză s-a stabilit definitiv la Deva. Profil:
Născut: 11 august 1958.
Educaţie: Şcoala elementară.
Experienţă: peste 20 de ani în armata irlandeză
Familie: căsătorit, doi copii.
Dacă cineva ar fi curios să afle câte ţinte vii a răpus Kevin Ryan în cariera lui de lunetist i-ar fi imposibil. Irlandezul nu riscă să facă nicio declaraţie despre acest subiect.
„Mi-am impus să nu vorbesc niciodată despre faptele mele de arme. Din cauza filmelor, lunetiştii sunt deseori percepuţi ca nişte killeri. Aşa că, dacă spun că am ucis oameni, mă veţi privi ca pe un criminal. Dacă spun că niciodată nu am tras voi apărea în ipostaza de mincinos, dacă nu de militar incompetent. Ce pot spune este că am văzut moartea de multe ori în misiunile ONU de păstrare a păcii în Libanul anilor ’80. De câte ori am avut opţiuni, am luat în lunetă şi am distrus componente ale armamentului inamicilor ca să le scot din uz. Am făcut parte dintr-o forţă defensivă, nu ofensivă, şi deschideam foc asupra ţintelor vii doar în legitimă apărare”, se confesează irlandezul.
Kevin Ryan este plin de entuziasm când vorbeşte despre misiunile sale de lunetist. „Un sniper (lunetist) poate lovi în plin un om de la 2.000 de metri distanţă. Totul este o ştiinţă a gestionării respiraţiei. Tragi pe expiraţie maximă. Un milimetru abatere la gura ţevii, înseamnă 10 centimetri eroare faţă de ţintă. E simplu. Inspiri, ocheşti, expiri tot aerul şi în secunda aceea tragi. Apoi o iei la fugă. Deschiderea focului este similară cu deconspirarea poziţiei lunetistului, acesta fiind obligat să schimbe locaţia imediat după ce a executat foc”, a precizat Kevin Ryan. El spune că tragerile cu puşca cu lunetă sunt ca mersul pe bicicletă, nu se uită niciodată. „După o zi de exerciţiu, aş putea şi acum să joc onorabil rolul de sn