A câştigat medalia de aur la Salonul Internaţional de Fotografie de la Reus şi a deschis prima librărie privată din Târgovişte, fiind totodată printre primii librari privaţi din România. După 1989 s-a apucat de carte, aceasta fiind iubirea lui cea mare. Are şase cărţi de autor şi patru antologii şi lucrează la două cărţi. S-a apucat de fotografie în 1966 în condiţiile în care atunci nu era foarte multă informaţie, „am învăţat singur, nu erau cărţi sau articole”, spune fotograful.
În 1981, împreună cu un grup de prieteni „bolnavi de fotografie”, a pus bazele primului club foto, Fotochindia. „Eram câţiva nebuni, Paul Lepădatu, Constantin Mazuru, Ion Sima, Ion Zegheru, Teodor Badea şi mulţi alţii”, îşi aminteşte Mărculescu. „Cu clubul am participat la expoziţii internaţionale. Era foarte greu să intri în saloanele foto în condiţiile în care nu aveai materiale, practic noi cumpăram totul la negru. Am cumpărat primul aparat deosebit în 1982, un Canon, leafa de profesor pe şase luni. ”
În 1986, în săptămâna în care Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni, a câştigat, tot în Spania, la Salonul Internaţional de Fotografie de la Reus, două medalii, una de aur şi una de argint aurit cu fotografia portret, „FINITO”. „Era portretul unei fetiţe tenismene din Târgovişte, Mihaela, care acum e antrenoare de tenis în Statele Unite. Au fost prezentate în jur de 2000 de lucrări la concurs”, îşi aminteşte fotograful. A devenit membru al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, FIAP.
Presa străină a scris despre premiul obţinut. „Ovidiu Ioaniţoaia m-a chemat la Bucureşti, a fost încântat de premiu şi a scris în Sportul un articol”, povesteşte Mărculescu. „După concurs, cei de la Muzeul Olimpic din Lausanne au cerut permisiunea să aibă în patrimoniul muzeului, câteva din lucrările mele”, adaugă fotograful.
„Le Point”, prima