Sunt hidratante, răcoritoare, uşor de digerat şi o sursă extraordinară de vitamine şi minerale. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne oferă şi alte motive pentru a ne convinge să beneficiem de o cură cu caise.
Bogate în antioxidanţi
În zilele caniculare, caisele sunt mai mult decât binevenite, fiindcă au un conţinut de 86% apă. Dar beneficiile nu se opresc aici. "Caisele sunt bogate în betacaroten şi vitamina A, ambele substanţe puternic antioxidante, care previn distrugerea ţesutului ocular, îmbunătăţesc acuitatea vizuală şi reduc cu până la 40% riscul de cataractă", precizează profesorul Mencinicopschi. Potrivit Asociaţiei Americane a Cancerului, antioxidanţii din caise reduc şi riscul de apariţie a cancerelor de laringe, esofag şi plămâni. Betacarotenul şi vitamina C, care se regăsesc din belşug în caise, protejează pielea de razele ultraviolete, prevenind arsurile solare, îmbătrânirea pielii şi chiar cancerul cutanat. Un alt antioxidant puternic pe care îl găsim în compoziţia caiselor este quercitina, care oferă protecţie împotriva cancerului.
Bune pentru inimă
Betacarotenul, gamacarotenul, criptoxantina, potasiul şi quercetina din compoziţia caiselor au un efect protector pentru inimă. "Datorită acestor substanţe, caisele reduc semnificativ riscul de atac de cord", potrivit specialistului. Fibrele din caise scad colesterolul şi sunt, de asemenea, benefice pentru sistemul cardiovascular.
Aceste fructe conţin şi acid clorogenic, o substanţă cu efect hepatoprotector. Pentru rinichi, caisele sunt depurative. Datorită conţinutului bogat în potasiu, vitamina E şi vitaminele din complexul B, caisele contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos, fiind indicate celor care suferă de nevroze sau insomnii.
Pentru că diminuează senzaţia de foame şi co