Locul unde se spune că s-a arătat Fecioara Maria nu este promovat de autorităţile nemţene
Mai citeşte:
Mănăstirea din Moldova uitată de credincioşi
Groapa-monument pierdută în iarbă
Minunile Fecioarei Maria la Bisericani
Oficialii judeţului consideră că atracţia nu merită să fie trecută în traseele turistice.
Singurul indicator rutier care face referire la Bisericani este situat pe DN15 şi a fost montat înainte de 1989. În timp a apărut cu litere de-o şchioapă cuvântul „Mănăstirea“. În schimb, o altă săgeată pe care scrie „Mănăstirea Maica Unităţii“, ne trimite la un lăcaş catolic. Acesta este despărţit de Mănăstirea Bisericani de satul Scăricica.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, a recunoscut că nu ştie nimic despre locul apariţiei Maicii Domnului, dar este dispus să analizeze posibilităţile de promovare a acestui potenţial obiectiv turistic. „Sincer să fiu nu am ştiut de ceea ce mi-aţi spus. Eventual ne întâlnim, discutăm şi vedem care sunt posibilităţile“, a declarat Vasile Pruteanu.
Grija promovării, pasată către biserică
Şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural, Adrian Alui Gheorghe, crede că atracţii de acest fel nu trebuie promovate de autorităţile laice, aceasta fiind exclusiv sarc ina bisericii. „Este o chestiune strict legată de biserică, nu trebuie amestecată cu turismul. Lucrurile de acest fel au o dezvoltare naturală, firească, nu ţin de promovarea în înţelesul laic. Există un mod subteran de dezvoltare, neştiut, nevăzut şi nu unul programatic. Ca şi în cazul sfinţilor sau al canonizării, este nevoie de un vot popular, după aceea de o recunoaştere oficială“, a declarat Adrian Alui Gheorghe. În plus, oficialul nu vede ceva deosebit în apariţia de la Bisericani. „În Neamţ, fiecare mănăstire poate dovedi că a existat o minune sau un fapt cu conotaţii mi