Scopul unui perete de interior nu este doar să separe o suprafaţă, ci să ofere şi izolaţie fonică.O mare parte dintre casele vechi au camere cu suprafeţe mari, care ar putea fi împărţite în două dormitoare. Compartimentarea implică însă şi aplicarea unei izolaţii fonice. Pereţii de gips-carton sunt o opţiune destul de ieftină şi eficientă. Dar pentru ca lucrarea să fie de calitate superioară este nevoie şi de izolare, mai ales acustică. „Factorii care influenţează performanţa unui perete sunt masa acestuia, grosimea şi proprietăţile de absorbţie a sunetului ale materialului instalat în cavităţile peretelui“, spune Adrian Garofeanu, director comercial Knauf Insulation.
Vata minerală de sticlă este în acest caz vitală pentru pereţii despărţitori. Utilizarea izolaţiei din acest material între plăcile de gips carton ale unui perete de compartimentare îmbunătăţeşte substanţial rezistenţa acustică deoarece absoarbe sunetul reflectat în spaţiul gol din interiorul peretelui.
Acest lucru permite utilizarea unor plăci mai subţiri şi mai uşoare de gips carton reducându‑se astfel greutatea structurii şi făcând instalarea mai uşoară. Nivelul recomandat de izolare fonică a pereţilor interiori ai unei case, apartament, camere de locuit este de 40 decibeli.
Preţul depinde de întregul sistem
Rezistenţa întregului sistem depinde de plăcile de gips folosite. „Plăcile de gips armat sunt cea mai bună opţiune atunci când un spaţiu se împarte în două apartamente distincte şi este nevoie de rezistenţă deosebită“, explică Dan Stănescu, Technical & Developement Manager Saint-Gobain Constructions Products România. Placa de gips Rigidur nu are feţe din carton, ci este armată cu fibre celulozice din hârtie reciclată, atingând o densitate de 1.000 – 1.250 de kilograme pe metru cub, spre deosebire de produsele clasice care au o densitate d