» Romania nu mai are nicio plaja inscrisa in programul international Blue Flag.
» Explicatia e una simpla: operatorii plajelor nu au fost interesati sa investeasca pentru obtinerea acestei distinctii.
» Consecinta nu au intarziat sa apara: turistii straini, obisnuiti cu un anumit grad de calitate a serviciilor, ocolesc litoralul romanesc.
Romania nu are, in acest sezon estival, nicio plaja inscrisa in programul Blue Flag (steag albastru). Imediat dupa implementarea acestui program, in 2002, Romania a avut, in fiecare an, intre cinci si noua astfel de plaje. Blue Flag este o distinctie care se acorda celor mai bune plaje (dar si marine), in functie de anumite criterii. Pentru plaja, sunt luate in considerare 29 de puncte, care se refera la calitatea apei, managementul mediului inconjurator, la educatia si informatia privind mediul si la servicii si siguranta pe plaja.
Conditii dure
Programul Blue Flag este insa important si pentru ca atrage turisti. "Plajele inscrise in program trebuie sa aiba o serie de facilitati", a declarat Adrian Abrudan, sef serviciu in cadrul Directie Apelor Dobrogea Litoral. Printre acestea se numara: un numar suficient de salvamari, echipamente de interventie in caz de incendiu, existenta unui plan de actiune in caz de poluare, patrule pe plaja, rezerve de apa potabila, acces si toalete pentru persoanele cu dizabilitati, facilitti sanitare bine dotate, apa neafectata de reziduuri industriale, oferirea unui numar minim de cinci activitati de educatie despre mediul inconjurator. Criteriile sunt greu de indeplinit pe plajele romanesti iar investitia financiara este considerabila. Corina Martin, presedintele Asociatiei Litoral, spune ca operatorii de plaja pur si simplu nu au mai fost interesati sa investeasca in obtinerea acestei distinctii.
"In momentul in care plajele s-au da