Aproape 80% din populaţia globului este infectată cu virusul herpetic, ce provoacă dureroasele şi inesteticele vezicule cu lichid. În ciuda frecvenţei foarte crescute, herpesul rămâne un subiect tabu.
1. Ce este herpesul: un virus, o ciupercă sau o bacterie?
Herpesul este provocat de un virus numit herpes simplex (VHS). Odată contractat, el rămâne în organism pentru toată viaţa. Există un virus care produce leziuni în zona gurii şi este foarte răspândit în populaţia generală (VHS 1) şi un virus care infectează regiunea genitală (VHS 2) şi se transmite prin contact sexual sau în timpul naşterii, de la mama infectată la nou-născut.
2. Cum arată leziunea herpetică?
Herpesul labial este o grupare de mici vezicule cu lichid, localizate la nivelul buzei şi pe marginea lor exterioară. Pielea din jurul acestor vezicule poate fi inflamată. Veziculele se rup, lichidul transparent este eliminat şi se formează o crustă care dispare în 7-10 zile. Herpesul genital se manifestă la prima infecţie prin aceleaşi vezicule grupate, care se sparg şi formează ulceraţii acoperite cu o crustă. La femei, ele apar pe labii, vagin, col uterin şi chiar pe uretră, provocând usturimi la urinare, dificultate de urinare şi scurgeri uretrale. La bărbaţi, veziculele apar pe prepuţ, gland şi teaca penisului. Adeseori, herpesul genital este însoţit de febră, frison, cefalee, adenopatie, stare generală proastă. În caz de recidive, herpesul genital are simptome de intensitate şi durată mai mici, uneori fiind chiar asimptomatic. Mai rar, leziunile herpetice pot apărea şi în alte zone ale corpului, dacă virusul a infectat o rană, leziune.
3. Cum se produce infectarea?
Ca toate bolile virale, herpesul este foarte contagios. El poate fi luat la orice vârstă, prin simpla atingere a pielii sau a mucoaselor cu leziuni herpetice active. Vi