Banca Mondială consideră că perspectivele economiei globale rămân „neobişnuit de incerte“, în pofida unor semne de redresare din unele state dezvoltate. Economia mondială va scădea cu 2,9% în acest an, se arată în raportul Perspective Economice Globale 2009, o reducere mai severă decât estimarea din martie (1,7%). Redresarea va fi mai lentă, expansiunea economiei globale urmând să se situeze anul viitor la 2%, faţă de prognoza anterioară de 2,3%.
Banca Mondială atrage atenţia că primele state care îşi vor reveni din recesiune vor fi cele dezvoltate, ţările sărace având perspective pesimiste. Instituţia creditoare solicită acţiuni mai ferme pentru înlăturarea efectelor crizei economice şi consideră că cele mai sărace ţări trebuie să beneficieze de programe de ajutor pentru depăşirea acestei perioade.
Sfârşitul recesiunii va fi în 2010
„Redresarea economică nu va fi sub forma literei V, reducerea consumului urmând să dureze o perioadă îndelungată“, consideră Alvin Liew, economist la Standard Chertered Bank.
Prognoza Băncii Mondiale este mai pesimistă decât cea a Fondului Monetar Internaţional. În viziunea FMI, contracţia economiei globale în 2009 va fi de doar 1,3%, pentru ca din 2010 să crească cu 2,4%. De asemenea, îl contrazice pe miliardarul George Soros, care a declarat pe 20 iunie că „am depăşit momentul critic al crizei“.
Banca Mondială previzionează pentru zona euro cel mai mare bloc economic la nivel mondial, o contracţie de 4,5% în acest an, urmată de o creştere de 0,5% în 2010, comparativ cu estimările anterioare, ce indicau o restrângere de 2,7% în 2009 şi un avans de 0,9% anul viitor.
PIB al Statelor Unite va scădea în acest an cu 3%, dar va creşte cu 1,8% în 2010. Anterior, instituţia finanţatoare indica o contracţie de 2,4% a economiei americane în 2009, urmată de un av