Cele cinci miliarde de euro pot fi primite, dacă se respectă condiţiile, în cinci tranşe, prima, de 1,5 miliarde de euro fiind accesibilă în iulie
Comisia Europeană cere în schimbul creditului de cinci miliarde de euro acordat României ca Guvernul să strângă cureaua, în special când vine vorba despre salariile bugetarilor. Cum cele cinci miliarde de euro pe care Comisia este dispusă să le acorde României vin în cinci tranşe, neîncadrarea de către Executiv în cerinţele CE va atrage imediat amânarea tranşei viitoare, condiţiile fiind etapizate pe fiecare tranşă în parte.
Comisia a subliniat în cadrul memorandumului privind împrumutul, făcut public ieri, că deficitul bugetar (diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile statului) trebuie micşorat în special prin reducerea cheltuielilor cu salariile, cu bunurile şi serviciile achiziţionate de către stat şi prin reformarea sistemului de pensii, respectiv corelarea lor la inflaţie şi nu la salariul mediu pe economie ca în prezent. Memorandumul a fost semnat de către comisarul european pentru Politică Economică şi Monetară, Joaquin Almunia, premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Condiţii similare cu ale FMI-ului
Cerinţele CE sunt similare cu cele impuse de FMI pentru împrumutul de 12,95 miliarde de euro. Prima tranşă din creditul de la Comisie, de 1,5 miliarde de euro, ar putea intra în trezoreria statului la mijlocul lunii iulie, în timp ce a doua tranşă, de un miliard de euro, ar putea fi luată până la sfârşitul acestui an.
În primele patru luni ale acestui an statul a cheltuit pentru salariile bugetarilor peste 17 miliarde de lei, cu 16,2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce investiţiile au totalizat circa 4,3 miliarde de lei, în scădere cu peste 23% faţă de acelaşi interval. Salariile la stat au crescut în