Călătoriile de vacanţă în ţara şi străinătate pot aduce cheltuieli suplimentare neprevăzute. Cardul de credit poate fi folosit ca o rezervă pentru astfel de situaţii, însă sumele ar trebui rambursate cât mai rapid. Pentru tranzacţiile efectuate în străinătate, comisioanele sunt mai ridicate, cele mai scumpe fiind retragerile de numerar.
Dacă nu aveţi suficienţi bani pentru a achiziţiona un pachet turistic puteţi apela la un credit bancar. Chiar dacă în ultima perioadă, creditele special destinate turiştilor şi-au redus din importantă în ofertă băncilor, există câteva variante alternative.Evitaţi să ieşiţi din perioada de graţie!Plată sejurului cu cardul de credit dă posibilitatea obţinerii unei perioade de graţie cuprinsă între 40 şi 60 zile, în funcţie de bancă, în care banii pot fi returnaţi fără dobândă.
Returnarea sumelor utilizate se poate întinde şi pe o perioadă mai întinsă, dar acest lucru nu este recomandat, deoarece dobânzile percepute pot ajunge la niveluri destul de mari: 25% - 28% pe an. Unele bănci oferă şi posibilitatea de plată în rate fixe a cumpărăturilor de la anumiţi comercianţi, printre care se pot număra diverse agenţii turistice, hoteluri sau restaurante.Tranzacţiile din străinătate au comisioane mai mariDacă mergeţi în străinătate, este recomandat să va interesaţi la bancă care sunt comisioanele practicate, deoarece chiar şi plata cu cardul la comercianţi poate presupune un cost suplimentar. Spre exemplu, la Piraeus Bank plata cu cardul de credit la un comerciant în străinătate presupune un comision de 1%. La Millennium Bank acest comision este de 0,75%, minimum 3 lei, iar la Banca Românească de 0,5%. La alte bănci, chiar dacă plată cu cardul în străinătate nu este comisionată, tranzacţia poate aduce şi un cost suplimentar, aferent conversiei valutare, dacă respectivul card este în lei, iar tranzacţia se face în euro, dolari sau altă