Răcoritoarele obținute prin stoarcerea fructelor proaspete sau prin fermentare şi infuziile de plante tonifică organismul pe caniculă.În zilele călduroase de vară, rezervele de energie se „topesc“ repede. Însă acestea pot fi refăcute cu ajutorul băuturilor din fructe, care se asimilează bine în organism. În perioadele de caniculă, pierderea unor cantităţi importante de apă din corp are efecte grave asupra sănătăţii. Atunci când volumul de lichide eliminat din organism depăşeşte valorile normale, în urma transpiraţiei excesive, băuturile tonice, care pot fi preparate şi în casă, elimină riscul de deshidratare.
„În astfel de situaţii, băuturile preparate din fructe şi ceaiurile sunt o alternativă sănătoasă la cele cu conţinut de alcool“, spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi în nutriţie. Mai mult, aceste băuturi completează rezervele de săruri minerale şi de glucoză, care se pierd prin deshidratare.
Lichidele care ne răcoresc şi ne hrănesc nu ar trebui băute pe timp de caniculă la temperaturi foarte scăzute. Dimpotrivă, tonicele pe care le consumăm vara trebuie să aibă o temperatură apropiată de cea a mediului. Băuturile reci intensifică transpiraţia şi, deci, deshidratarea.
Sucurile de fructe, la micul dejun
Un pahar cu suc de potocale natural, preparat din două fructe, este un tonic excelent. Băut la micul dejun, sucul se asimilează uşor şi ne asigură energie, datorită conţinutului de vitamine, săruri minerale şi de hidraţi de carbon. Amestecat cu infuzie de busuioc (în părţi egale) şi cu o linguriţă de miere, băutura combate migrenele şi asigură confortul fizic. La fel, sucul extras din trei mere, consumat zilnic, este foarte util în scăderea tensiunii arteriale.
Din mere se poate prepara şi nectarul, pentru care se foloseşte fructul în întregime. În acest m