România va primi, în acest an, de la Comisia Europeană (CE) 2,5 miliarde de euro şi o sumă similară, de 2,35 miliarde de euro, în 2010.
Ultima tranşă, de 150 de milioane de euro, va intra în trezoreria statului în trimestrul al doilea din 2011. Dacă prima tranşă, de 1,5 miliarde de euro, ar putea ajunge până la finele lunii iulie, cea de-a doua, de un miliard de euro, va fi disponibilă în funcţie de respectarea angajamentelor, până la finele anului, se arată în memorandumul semnat de România şi UE.
Pentru deblocarea celei de-a doua tranşe, guvernul trebuie să trimită spre aprobare în parlament bugetul propus pentru 2010, bazat pe un cadru bugetar pe termen mediu (2010-2012), care să prevadă ţintirea unui deficit bugetar de 4,1% din PIB. În plus, guvernul va trebui să realizeze un progres în privinţa legii responsabilităţii fiscale, care include introducerea unui cadru bugetar pe termen mediu. Până la finele lui octombrie, executivul trebuie să adopte legea unică a salarizării, prin care să elimine majoritatea bonusurilor sau să le includă în salariul de bază, dar şi să finalizeze proiectul de modificare a legii pensiilor - să se treacă la indexarea pensiilor cu preţurile de consum, de la indexarea acestora cu creşterea salariilor.
A treia tranşă, de 1,15 miliarde de euro, va fi pusă la dispoziţie în al doilea trimestru din 2010 şi e condiţionată de atingerea ţintei de deficit bugetar de 4,6% din PIB pentru 2009, de reducerea cheltuielilor cu personalul, dar şi de adoptarea bugetului pe 2010.
A patra parte a împrumutului, de 1,2 miliarde de euro, depinde de progresul realizat în atingerea ţintei de deficit bugetar pe 2010, de 3,6% din PIB, şi de progresul în implementarea reformelor sistemului public de salarizare. Pachetul de împrumut extern al României se cifrează la 19,5 miliarde de euro, fiind contractat de la FM