Cel mai mare producător de gaze din lume, Gazprom, se aşteaptă ca preţul de export al gazelor la nivelul întregului an să fie de circa 280 de dolari pe mia de metri cubi, a anunţat astăzi şeful Gazprom Export, Alexander Medvedev.
România va importa, în următoarele trei luni, circa 22% din consumul naţional, la un preţ mediu de 270 de dolari pe mia de metri cubi. Pentru perioada iulie-septembrie, preţul de import este cu 27% mai scăzut faţă de cel aferent trimestrului anterior, când era 370 de dolari pe mia de metri cubi.
În primele trei luni ale anului, România importa gaze cu 480 de dolari pe mia de metri cubi.
Anul trecut, preţul mediu plătit de România pentru gazele importate a fost de circa 450 de dolari pe mia de metri cubi, după un maxim de 540 de dolari pe mia de metri cubi, plătit în ultimele trei luni ale anului.
În 2008, consumul de gaze al României a fost mai scăzut cu 9,8% faţă de 2007, ajungând la 14,5 miliarde de metri cubi. Circa 20% din această cantitate a provenit din Rusia.
Gazprom asigură un sfert din consumul de gaze al Europei, însă fiecare ţară îşi negociază preţul de import în funcţie de cantitate şi de distanţa de transport. De asemenea, în economia preţului contează dacă ţările europene au contracte directe cu Gazprom sau cu diverşi intermediari. România importă gaze via două companii, Wintershall şi Imex Oil.
Cel mai mare consumator de gaze ruseşti este Germania, care aduce de la Gazprom peste 30 de miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă 42% din necesarul Germaniei de gaze.
Turcia este, de asemenea, un important client al ruşilor, cu importuri anuale de peste 20 de miliarde de metri cubi, care acoperă 65% din consumul intern.
Italia urmează în topul clienţilor Gazprom, cu importuri de circa 20 miliarde de metri cubi (28% din consum).
Pe lista marilor utilizatori de gaze ruseşti m