În cotidianul italian "La Repubblica", a apărut, astăzi, un articol în care era trată problema transplantului de organe pe fondul crizei mondiale. În paginile publicaţiei se precizează că în România şi Bulgaria există clinici private unde se efectuează transplanturi de organe, departe de birocraţia şi controalele care fac astfel de operaţiuni "imposibile în Italia".
Potrivit publicaţiei, există în Peninsulă anumite companii de creditare care facilitează transportul celor care au nevoie de transplant către România şi Bulgaria, "unde se pare că în anumite clinici private au loc transplanturi de organe trecând peste toate controalele birocratice şi tot ceea ce ar face operaţia imposibilă în Italia".
"La Repubblica" punctează cu declaraţia unui român, pe care îl numeşte Radu şi care povesteşte că de o astfel de intervenţie a avut parte şi un priten de-al său şi că, mai mult de atât, sora lui doreşte să recurgă la această procedură.
"Un prieten de-al meu a făcut-o ( a donat un rinichi, n.r.) în urmă cu câteva luni" - a declarat Radu, un tânăr român care de cinci ani locuieşte în Puglia - "A luat pentru asta 65 de mii de euro. Acum este foarte bine, s-a întors să trăiască în România, şi-a rezolvat toate problemele şi a salvat şi viaţa unui tânăr italian. Acum vrea şi sora mea să facă acelaşi lucru, pentru că îşi doreşte o casă a ei în Italia".
Românii se vând sub preţul pieţei
Preţurile vehiculate de publicaţia italiană pentru un organ sunt cuprinse între 50.000 şi 300.000 de euro.
Informaţia a fost preluată şi în pagina electronică a Adnkronos International, care subliniază că vânzările de organe sunt interzise în Italia, "astfel că vânzătorii şi cumpărătorii trebuie să călătorească până în România, Bulgaria sau Israel pentru a susţine operaţia".
Tot Adnkronos International a preciza