Un proiect prost nu trebuie aruncat la cos. In acest articol veti vedea ca, plasandu-l unui arhitect priceput in "lifting", planul poate "sfarsi" intr-o splendoare de casa!
Avem un proiect cu handicapuri si o constructie ajunsa la rosu. Proprietarii o privesc si inteleg ca nu poate fi casa lor. In loc sa se lamenteze, opresc totul si angajeaza un nou arhitect, pe post de SMURD pentru "accidente" arhitecturale.
Diagnosticul la fata locului a relevat un "pacient" cu multiple afectiuni: era victima unei duble agresiuni, atat a primului proiectant, cat si a constructorilor. De pilda, printr-o manopera incredibil de defectuoasa, palmasii cu mistrie reusisera sa plaseze acoperisul gresit, determinand o "scoatere din circuit" a unei bune parti din spatiul etajului.
Dupa o inspirata cumpanire, intinsa pe vreo doua saptamani, arhitectul a revenit cu un plan de "resuscitare". Urma sa fie reconfigurat interiorul, fatadele trebuiau redesenate, remodelat acoperisul si reamenajata gradina.
Costuri si durata
Daca vi se pare angoasant, va spunem din capul locului ca nu e. santierul urma sa dureze trei luni, iar costurile se ridicau la aproximativ... 6.000 de euro, cat o masina SH mediocra. si in banii astia intra si termoizolarea externa a casei! S-a pornit cu obtinerea unei noi autorizatii de construire. Modificarea fatadelor impunea acest set nou de patalamale oficiale. S-a trecut apoi serios la lucru. De jos si pana sus, casa si functiunile ei au fost modificate substantial.
Parterul, de pilda, nu avea spatii de depozitare. Un astfel de spatiu, mai mult decat necesar, a fost creat in golul scarii circulare. Vasazica, o adaugire substantiala si foarte importanta pentru traiul de zi cu zi, fara sa se atenteze la spatiul util al casei. Inspirat, nu? La fel ar putea fi catalogata si regandirea conjunctiei dintre dining si bucataria desc