Pe data de 1 iulie Cehia va preda preşedinţia Uniunii Europene, pe care a deţinut-o timp de 6 luni. După o perioadă în care au avut loc evenimente tensionate la nivel naţional, Cehia predă Suediei şefia UE. Aceasta îşi va propune ca până la finalul acestui an să clarifice o serie de probleme precum criza financiară, schimbarea climatică, balanţele de putere din cadrul Uniunii şi aderarea Islandei. Cu toate acestea, oficialii suedezi sunt destul de rezervaţi în ceea ce prive
Pe data de 1 iulie Cehia va preda preşedinţia Uniunii Europene, pe care a deţinut-o timp de 6 luni. După o perioadă în care au avut loc evenimente tensionate la nivel naţional, Cehia predă Suediei şefia UE.
Aceasta îşi va propune ca până la finalul acestui an să clarifice o serie de probleme precum criza financiară, schimbarea climatică, balanţele de putere din cadrul Uniunii şi aderarea Islandei.
Cu toate acestea, oficialii suedezi sunt destul de rezervaţi în ceea ce priveşte găsirea de soluţii.
"Miracolele nu sunt pe agenda noastră", a declarat Carl Bildt, ministrul suedez de externe.
În afară de problemele cunoscute deja, Suedia se mai confruntă cu dificultatea unui Parlament European proaspăt ales şi o Comisie Curopeană în curs de schimbare.
Preşedinţia Uniunii Europene este semestrială şi se acordă fiecărui stat membru, prin rotaţie. Cehia a preluat la 1 ianuarie 2009 preşedinţia UE de la Franţa, iar Suedia o va preda Spaniei la 1 ianuarie 2010. România va deţine acest rol în perioada 1 iulie-31 decembrie 2019, pe care îl va prelua de la Austria.
SURSA: thelocal.se