Unul dintre puţinii clujeni înscrişi în Cartea Recordurilor, cel mai important jucător şi antrenor de tenis de masă al României, Paneth Farkas, s-a stins din viaţă aseară la Cluj, la 92 de ani. Născut în 23 martie 1917, Paneth Farkas a cucerit, de-a lungul carierei sale, peste 50 de medalii de aur la diverse competiţii de tenis de masă, atât ca jucător, cât şi ca antrenor.
Citeşte un material amplu despre viaţa lui Paneth Farkas
El a cucerit de trei ori consecutiv, în 1934, 1935 şi 1936, titlul de campion naţional pe echipe cu Haggibor Cluj, obţinând, de asemenea, patru titluri la dublu şi dublu mixt.
Cea mai mare performanţă a sa s-a înregistrat în 1936, la campionatul mondial, unde a cucerit medalia de argint.
Paneth Farkas este unul dintre puţinii clujeni prezenţi în Cartea Recordurilor, pentru cel mai lung punct disputat în istoria tenisului de masă - două ore şi cinci minute.
După ce a renunţat la activitatea sportivă, s-a dedicat antrenoratului, elevii săi cucerind 16 titluri mondiale şi 32 de titluri europene, dar şi 130 de titluri naţionale cu CSM Cluj şi de cinci ori Cupa Campionilor Europeni.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Paneth Farkas a fost deportat la Auschwitz, de unde a evadat de mai multe ori.
Regizorul Steven Spielberg a realizat un film de spre viaţa sa, care este prezentat la Muzeul Holocaustului, în SUA.
În 1993, Federaţia Internaţională de Tenis de Masă i-a acordat cea mai înaltă distincţie a acestui sport, ITTF Merit Award.