Pentru a încuraja firmele sibiene care produc alimente şi băuturi după reţete tradiţionale să îşi ateste produsele ca să le poată promova astfel în ţară şi în Uniunea Europeană, Direcţia Agricolă şi Prefectura au pus la punct un proiect. În ţară există de cinci ani un sistem naţional de identificare a produselor tradiţionale cu caracteristici specifice care sunt atestate şi înregistrate în Registrul de atestare a
produselor tradiţionale româneşti, la nivelul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
rurale prin Ordinul MAPDR nr. 690/2004. La ora actuală, potrivit listei publicată în Monitorul Oficial pentru judeţul Sibiu, în acest registru figurează 224 de produse tradiţionale atestate, printre diferite sortimente de panificaţie şi patiserie, brânzeturi, produse de carmangerie şi băuturi.
Atestate inutil
Din păcate, dintre cei 41 de producători care s-au atestat pe parcursul celor cinci ani de la înfiinţarea registrului, mai sunt în funcţiune doar 26, iar restul au încetat activitatea.
De exemplu, deşi pentru Sibiu sunt atestate ca tradiţionale produse cum ar fi zacuscă ardelenească, pastă de mici, miere sau rachiu iute de ardeal, agenţii economici care figurau ca producători nu mai sunt în funcţiune.
În plus, conform datelor trimise către Prefectură de Direcţia Agricolă Sibiu, în ciuda faptului că au fost câţiva zeci de producători care şi-au atestat produsele, Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor nu le-a recunoscut. Mai mult, după cum se spune în documentul oficial al Direcţiei Agricole Sibiu, deşi “conform Regulamentului CE 852/2004, încă din anul 2007, de la aderarea României la UE, trebuia să fie acordate derogări care să permită utilizarea metodei tradiţionalem DSVSA a închis unităţile cu toate că aveau atestatul de produs tradiţional şi au solicitat derogări pentru metoda tradiţi