Vlad, 30 de ani, agent comercial
“Lucrez de mai multi ani ca si agent comercial. O fac punând foarte multa pasiune, uneori de dimineata devreme pâna seara târziu. Îmi place munca mea, sunt foarte pasionat de ceea ce fac, dar nu toata lumea apreciaza se pare activitatea mea. Familia si mai ales prietenii ma acuza ca nu îmi mai fac timp pentru ei si ca îmi petrec prea mult timp la serviciu. As dori sa îmi spuneti daca într-adevar exista o dependenta fata de munca si daca da, cum poate fi tratata aceasta?”
Ramona Pop, psiholog:
“Dependenta fata de munca este un concept destul de recent, care nu a fost înca recunoscut ca si adictie de manualele de psihiatrie, cum este alcoolismul de exemplu, dar este considerat un simptom care vizeaza o gama larga de probleme emotionale, cum ar fi anxietatea generalizata, surmenajul, depresia, etc. Foarte uzual în toata lumea este termenul de “workaholism” sau cel de “koroshi”, mai des folosit în Japonia, de unde a si pornit semnalul de alarma fata de aceasta realitate. Ultimele cifre estimeaza un numar de peste 1100 de oameni care mor în Japonia din cauza acestui fenomen si 6 % dintre cei care lucreaza sufera atacuri de cord din acelasi motiv.
Revenind la întrebarea ta, odata recunoscuta o asemenea adictie, asa zisul tratament tine strict de un plan foarte bine pus la punct si strict respectat, al managenetului timpului si al prioritizarii de obiective. Un adevarat “workaholic” se diferentiaza de restul persoanelor care muncesc mult tocmai prin faptul ca fac acest lucru din pasiune si placere, deci nu pentru nevoia de a-si plati facturile sau pentru ca bugetul nu le ajunge pâna la sfârsitul lunii. Asociata problemelor de sanatate care pot sa apara, este si faptul ca relatia strânsa a persoanei cu munca intra în competitie cu celelalte relatii umane importante, în speta familia. Motivul cel mai des invocat de me