Facultatea de Medicină și Farmacie se restructurează pentru a deveni mai eficientă economic și academic.
După primul semestru de decanat, profesorul universitar Gheorghe Bumbu a ajuns la concluzia că se impun măsuri de restructurare a facultății dacă vrea ca această să fie eficientă și să corespundă normelor ARACIS. „Conform normelor, ar trebui să avem un cadru didactic la cinci studenți. La medicină dentară avem un cadru la doi studenți, iar la medicină generală unul la 2,5 studenți”, a precizat decanul Gheorghe Bumbu. Primul pas în eficientizarea economică a facultății a fost restructurarea catedrelor de la 17 la 11. „Ultimul lucru pe care vreau să-l fac este să dau afară pe cineva. În Consiliul Profesoral al facultății și în Senatul universității am stabilit criterii obiective pe baza cărora vom evalua cadrele didactice și vom vede cine rămâne și cine nu. Procesul este unul de durată”, precizează decanul. Prioritari pentru facultate vor fi profesorii universitari, conferențiarii, cadrele cu doctorat și șefii de lucrări, abia apoi asistenții și preparatorii.
Prea multe cadre la studenți
Facultatea are acum 481 de cadre didactice, majoritari fiind din ultimele două categorii. E posibil ca în urma tuturor etapelor de restructurare, să fie disponibilizate mai puține cadre didactice, dar asta se va stabili și în funcție de grupele de studenți. „Vom urmări încărcarea cadrelor didactice cu ore în plus, în cazul în care nu au activitate științifică relevantă, iar din toamnă nu vom mai constitui grupe de studenți mai mici de 20”, precizează rectorul universității Cornel Antal.
Restructurarea facultății de medicină și comasarea catedrelor va afecta mai ales forma de învățământ de scurtă durată: laborator clinic, imagistică etc. „Vom permite candidaților să aibă două opțiuni. Dacă nu vor fi 20 într-o grupă, nu vom mai constitui grupa res