Bancile apeleaza din ce in ce mai des la vanzari ale creditelor neperformante catre companii specializate de recuperare creante pentru a-si curata bilanturile, astfel ca fata de anul trecut cererea pentru aceste servicii a crescut cu peste 30%, potrivit companiilor de profil.
"Am observat, inca de la sfarsitul anului 2008, o crestere a cererilor pentru serviciile de colectare creante, atat pentru cazurile cu debitori persoane fizice, dar si pentru cazurile cu debitori persoane juridice. In primul trimestru din 2009 am inregistrat o crestere cu 30% a numarului de cazuri primite de la banci, comparativ cu aceeasi perioda din 2008", spune Georg Kovacs, Managing Director al EOS KSI Romania, una dintre cele mai mari companii de profil, pe o piata estimata la 25-30 de milioane de euro in 2008.
Din totalul pietei, peste doua treimi reprezinta colectare de creante de la debitori persoane fizice.
Bancile externalizeaza circa 60-80% din totalul de credite neperformante pe care le inregistreaza, potrivit lui Constantin Coman, Debt Collection & Legal Manager la Coface Romania, un alt mare jucator pe piata de profil.
Contactate de ZF, mai multe banci din top 10 au refuzat sa ofere informatii privind volumele de credite vandute si preturile medii pe care le obtin de la companiile de recuperare de creante.
In unele cazuri, cresterea cererii pentru servicii de recuperare de creante a fost mult mai ridicata de 30%.
"In primele patru luni din 2009 am primit cu 80% mai multe cazuri decat in aceeasi perioada a anului 2008, iar ca valoare cresterea este de peste 150%", spune Coman.
La sfarsitul primului trimestru din 2009, bancile aveau credite de retail scoase in afara bilantului de 96 mil. lei (22,8 mil. euro), potrivit datelor Bancii Nationale, acestea reprezentand restante de peste 90 de zile si sume pe care bancile nu mai conteaza, dar pe care