Satul de odinioară, păstrat în fotografii, a fost scos la lumină de Muzeul Olteniei “Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu nu pot uita nimic din trecutul meu la ţară”, a mărturisit bătrânul Alexandru Marinescu, răscolit de fotografiile aduse la lumina zilei de Muzeul Olteniei şi Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud. Pierdut printre imaginile surprinse la seceriş, pensionarul s-a dus cu gândul la vremea când avea 19 ani şi muncea pe câmp în crăpătul lunii iulie, desculţ şi cu capul neacoperit. “Doamne, şi ce oameni erau atunci, mai buni. Munceau mult. Nu-şi furau căciula unii altora aşa cum se face astăzi”, a mai spus bătrânul, născut în comuna doljeană Bratovoieşti.
Expoziţie pe sufletul oltenilor
Ideea muzeului de a scoate fotografii cu plaiuri tradiţionale în lume i se pare grozavă lui Iliuţă Pârvuloiu, care a făcut ochi la ţară, în Şimnicul de Sus, la Bradu’ verde, cum se numea acum 57 de ani prorietatea tatălui său. “Văzui potcovarii şi îmi adusăi aminte că şi noi la ţară aveam printre vecini un fierar, un tinichigiu, un obădar care făcea roţile pentru car. Eu am trecut, tinerii de azi, nu”, zice nea Iliuţă. Rădăcini la sat are şi caricaturistul Gabriel Bratu, unde tare i-a mai plăcut . “Azi luam vacanţa, mâine era la ţară, la bunica, şi numai desculţ stăteam în lunile alea”, îşi aminteşte maestrul.
Incursiune în trecut, împotriva uitării
De la arhitectura caselor de acum un secol, până la porturi, obiceiuri şi ocupaţii, fiecare bucăţică de lume de sfârşit de secol XIX şi până la jumătatea secolului XX din salon are menirea de a le arăta oamenilor că “tradiţia este şi trădătoare şi conservatoare”, precum susţine şeful Secţiei de Etnografie, Cornel Bălosu. Cele 100 de fotografii, expuse la cea de-a treia ediţie a Salonului Naţional de Fotografie-document “Satul românesc de altădată”, vor rămâne în Piaţa Mih