Trichet a mai spus ca politica bancii trebuie sa imbine actiuni curajoase pe termen scurt si masuri care sa asigurare sustenabilitatea pe termen mediu.
El a promis ca BCE isi va indeplini rolul sau de a ramane o ancora de stabilitate si incredere.
„Ne scaldam in ape tulburi si exista inca riscul aparitiei unor turbulente neasteptate pe pietele financiare", a declarat Trichet. „In prezent, inca ne aflam in criza, una ce se dovedeste a fi cea mai grava de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Desi exista semne ca ritmul contractarii economice incetineste, trebuie sa ramanem in stare de alerta".
Trichet a mai spus ca guvernele trebuie sa informeze ce masuri vor adopta pentru a reveni la situatia initiala, dinainte de adoptarea masurilor de stimulare fiscala. Tot el a spus insa ca sectorul financiar ar putea necesita inca sustinere.
Nu se grabeste sa majoreze dobanda
Pozitia precauta adoptata sugereaza ca BCE nu se va grabi sa majoreze dobanda de politica monetara sau sa retraga masurile de urgenta pe care le-a adoptat pentru a stavili cea mai grava recesiune din ultimele sase decenii ce afecteaza Europa.
BCE a redus rata dobanzii de referinta - dobanda utilizata atunci cand Banca Centrala Europeana imprumuta sume de bani bancilor din statele membre - la un nivel minim record de 1% si a promis sa cumpere obligatiuni garantate in valoare de 60 mld. euro.
„Despre masurile viitoare de politica monetara nu vorbesc niciodata, insa voi spune ca dobanda actuala de politica monetara se afla la un nivel optim", a declarat Trichet, confirmand presupunerile ca BCE nu va modifica prea curand rata dobanzii de referinta.
Ewald Nowotny, membru al consiliului BCE, a spus ca el se asteapta ca banca sa mentina rata dobanzii la acest nivel si in 2010.
Seful Bancii Centrale Europene a mai marturisit ca este important pentru debitori ca